چطور با فن بیان به مخاطب انگیزه بدیم که ما را ترغیب کنه؟
باید بگیم تاریخچه فن بیان از 2300 سال پیش از یونان باستان شروع شده.
برای داشتن فن بیان خوب اول باید مخاطب رو بشناسید که از چه قشری هستند، دوم اینکه موضوعتون رو بشناسید و در موردش آگاهی کامل داشته باشید. سوم با انتخاب کلمه های مناسب و جذاب می تونید روی ذهن مخاطب تاثیر بذارید.
هر کسی که خود را برای یک سخنرانی برای عدهای که قصد دارد روی آن ها تاثیر بگذارد، آماده می کند حتما باید به نکات و تاثیر فن بیان توجه کند. این سخنرانی میتواند برای یک جمع در یک مجمع عمومی یا یک جمع خصوصی تر و یا حتی در گویندگیهای مختلفی باشد که فرد قصد دارد با صدا و گویندگی خود روی مردم تاثیر بگذارد. در واقع یک سخن قانع کننده که در آن از فن بیان استفاده شده، دارای کاربرد گستردهای است که حتی شامل صحبت کردن شما با یک همکار نیز میشود. هیچ کدام از ما در گفتار و فن بیان متخصص نیستیم اما دانستن چند نکته در مورد فن بیان کمک بسیاری به ما در سخنرانیها و تحت تاثیر قرار دادن مخاطب می کند.
وب فیلم ها یکی از متداول ترین پروژه هایی است که در آن ها از نریشن استفاده می شود ، به خصوص فیلم هایی که توسط شرکت ها برای دستیابی به تعدادی هدف مشخصی ایجاد شده اند.
فن بیان یک تکنیک استفاده زبان به طور متقاعد کنندهای در گفتار و حتی نوشتار است. این یک هنر گفتمان است که در آن از روش های مختلفی استفاده می شود تا مخاطب را تحت تاثیر قرار دهد و یا خوشحال کند. هدف از استفاده از فنبیان میتواند آموزش، ترغیب و یا ایجاد انگیزه باشد. تاریخچه فن بیان به یونان باستان برمی گردد. کلمه قدرت و یا فن بیان از کلمه یونانی ῥητορικός گرفته شده است که به معنی گفتاری و یا وابسته به سخنرانی است. بیش از 2300 سال پیش ارسطو کتابی با عنوان در بارهی بلاغت نوشته است و از آن زمان به بعد برای قرن ها توانایی صحبت در میان مردم و فن بیان از مولفههای مهم سیستم های آموزشی شده بود.
برای داشتن فن بیان 3 نکته وجود دارد که بهتر است به آن ها توجه کنید:
1)مخاطبان خود را بشناسید
در ابتدا باید بدانید مخاطب گفتارهای شما چه کسانی هستند زیرا قشرهای مختلف واژگان متفاوتی را برای تحت تاثیر قرار گرفتن نیاز دارند. بودن یا نبودن رابطه بین شما و مخاطبان در میزان استفاده شما از زبان و کلمات صمیمیی تاثیرگذار است. هر چقدر شناخت شما از مخاطبان بیشتر باشد راحتتر می توانید تحت تاثیر قرار بدهید. اگه تعداد مخاطبان شما زیاد است باید وسیع تر فکر کنید و مجموعه سوالات زیر میتواند در فنبیان و تاثیرگذاری سخنانان شما مفید باشد:
وضعیت اقتصادی آنها در چه سطحی است ؟ سطح تحصیلات آنها چقدر است؟ در چه گروه سنی قراردارند؟ علاقه آنها به موضوع چقدر است؟ چه مشکلاتی دارند که شما می توانید برطرف کنید؟ در ذهن آنها چه میگذرد؟
2)موضوع خود را بشناسید
باتوجه به این که موضوع صحبت شما چیست، از استدلالهای متفاوتی باید استفاده کنید. در واقع شما باید بدانید موضوع شما به چه چیزی گرایش دارد. شما باید آگاهی کامل در مورد عمق موضوع خود داشته باشید این کار به شما کمک می کند تا آمادگی لازم برای ضد استلال ها را در شما به وجود آید. این کار شامل آشنایی با دیدگاههای مختلف و به خصوص دیدگاههای مخالف شما می شود. سعی کنید پاسخ آنچه را امکان دارد از شما پرسیده شود آماده کنید. حتی اگر از شما هم سوالی نشود شما با این کار همه دیدگاه ها و جوانب را در نظر گرفتهاید و بیشتر میتوانید تحت تاثیر قرار بدهید.
3)انتخاب کلمه
کلمات مختلف دارای وزنهای متفاوتی هستند به همین دلیل به روشهای متفاوتی میتواند روی مخاطب تاثیر بگذارند. در قدرت بیان دو نوع زبان داریم:1-زبان محاورهای 2- زبان دلات
زبان محاورهای معمولا معانی عاطفی که پشت کلمات وجود دارد را در برمیگیرد. زبان دلالت به منطق تکیه میکند و به جای احساسات مخاطب به منطق و استدلالهای آنها توجه می کند. در این زبان از عبارت های همانطور که می دانید استفاده می شود.
کلمات زیادی هستند که به معانی مختلفی دلالت دارند و ممکن است برای افراد مختلف یک کلمه، جنبه مثبت و برای افراد دیگر همان کلمه جنبه منفی داشته باشد. این یکی دیگر از فواید شناخت مخاطب است که بدانید کلمات مورد استفاده در صحبتتان جنبه مثبت یا منفی بیشتری برای مخاطبانتان دارد. استفاده مناسب از ضامیر نیز می تواند تاثیر گذار باشد برای مثال استفاده از ضمیر من می تواند نشان دهنده اعتماد به نفس باشد و استفاده بیش از اندازه از آن میتواند ابراز شدید عقاید شخصی را برای مخاطب تلقی کند.
حال نوبت بیان استدلال هاست.برای بیان استدلال های خود سه روش وجود دارد که میتوانید از آنها بهره بگیرید.
این روش در واقع متقاعد کردن مخاطب مبنی بر شخصیت و اخلاق خوب و قابل اعتماد است؛ در این صورت به سخنان شما میتوان اعتماد کرد. اخلاق اغلب قبل از ارئه شما با مخاطب ارتباط برقرار میکند. چهار ویژگی اصلی اخلاق که بهتر است در شما وجود داشته باشد عبارت است از:
1. قابل اعتماد و احترام
2. داشتن شباهت به مخاطب
3. قدرت
4. تاریچه ی شما که شامل داشتن تخصص و یا شهرت است
5. جذابیت عاطفی
6.جذابیت منطقی
در این روش با دلجویی کردن از احساسات مخاطب اعتماد آنها را جلب میکنید. با این روش مخاطب دیدگاه شما را درک میکند، استدلال های شما را میپذیرد و طبق گفته ها و درخواست های شما عمل می کند؛ در این روش با تکیه به شعور مخاطب وارائه آمار ها و مدارکی منطقی به تایید دیدگاه و استدلالهای خود می پردازید. این روش به دلیل آن که دانش شما را نشان می دهد باعث توسیع جدابیتهای اخلاقی نیز می شود. مدارک و آرمها مهم هستند؛ زیرا دلایل و استدلالهای منطقی هستند و این گونه استدلال ها به راحتی رد نمی شوند.
حال 8 تا از معروف ترین سخنرانی ها را نام می بریم و نکات تاثیرگذار آنها را برسی می کنیم. شما میتوانید از این نکات در صحبت ها و سخنرانی های خود استفاده کنید.
در این سخرانی از اسم انتزاعی مانند رویا استفاده شده است این دسته از اسم ها بسیار احساسی هستند. رویا صمیمی ترین بخش ناخودآگاه ماست که قوی ترین خواستههای ما را شامل می شود. کینگ با تکرار جمله ی من یک رویا دارم یک دنیا برابر و آزاد را در ذهن القا میکند. بیان ساده، اخلاص را با آن به همراه آورده است که در تمام صحبت های قانع کننده و تاثیر گذار نیز ما به دنبال همین اخلاص هستیم. همچین در این متن از فعل های باید، ساخته خواهد شد و… استفاده کرده است که حس واقعی بودن را در مخاطب ایجاد می کند.
این سخنرانی تنها با استفاده از 404 کلمه نوشته شده است. پس هر کلمه ی آن در خور توجه می باشد. این سخنرانی یک مثال خوب برای گویندگانی است که از مبالغه استفاده می کنند. جورج در این سخنرانی گفته است این لحظه “سرنوشت ساز ترین تاریخ” و هیچ کلمه ای مانند بهترین یا مهمترین نمی توانست مانند این جمله تاثیر گذار باشد. جورج از ضمیر من و ما استفاده کرده است تا هم به هرکسی که به گفتارش گوش می دهد دسترسی پیدا کند و هم آن ها را در برابر دشمنشان با استقاده از ضمیر ما متحد کند.
چرچیل یکی از مشهور ترین سخنرانان تاریخ است. عواملی که باعث قدرتمندی این سخنرانی شده عبارت است از: استفاده و تکرار عبارت” ما باید”، همچنین استفاده از فعل های فعال مانند دفاع و یا مبارزه که باعث ایجاد انگیزه و روحیه در مخاطبان شده است و همچنین استفاده از جملات و یا عبارات طولانی مانند” نجات و رهایی از پیر” که تنش و کشش سخنرانی را به اوج خود رسانده است.
این سخنرانی به جنسیت، حاکمیت و ملیت می پردازد. الیزابت در این سخنرانی اختلاف اجتماعی را کنار می گذارد و میگوید من در میان سربازانم زندگی میکنم و میمیرم؛ این دسته از جملات به سخنرانی پیام فراگیری می دهد. او از تضاد استفاده می کند و برای جبران زنانگی خود از جمله ی” من می دانم بدنی از یک زن ضعیف و ناتوان دارم اما قلب و معده یک پادشاه را دارم، یک پادشاه انگلیس را”او همچنین با تکرار ضمیر من و من خودم، می خواهد نشان دهد که در طول نبرد فعال بوده است.
در این سخنرانی ترکیبی از آسیب پذیری با غرور را می بینیم که در خور توجه است. جملات ساده و کوتاه است. استفاده از عبارات و جملات اعلانی مانند من قلب او را می شناسم و… مخاطب را با حقایق سختی مواجه می کند که مخالفت با آن ها برای شنونده سخت می شود.
در این سخنرانی با استفاده از ضمیر شما به تایید مستقیم مخاطب و همچنین با استفاده از تضادهای واضح به تاکید جدی بودن حق رای پرداخته شده است. تضاد ها و کلمات دوتایی مانند زن و مرد، آزادی و حبس، زندگی و مرگ و…
استفاده از جملات ساده مانند “ما تصمیم میگیریم به ماه برویم”این ساختار ساده موجب میشه مخاطب دربارهی مفاهیم مهمی مانند انتخاب فکر کند. تکرار جملات بر این قضیه تاکید می کند. برای ایجاد حس فوریت و نزدیکی به موفقیت از ضمایر اشاره مانند “این” استفاده شده است.
این سخنرانی یک سال قبل از آن که نازیها کتابهایی که با آرمانهایشان مطابقت نداشت را نابود کنند، خواند شده است. در این سخنرانی از شخصیت سازی استفاده شده است؛ به این معنی که با دادن شخصیت انسانی به کتاب، در مخاطب علاقهای به وجود آورده که باعث می شود فرد مشتاق به شنیدن ادامهی سخنرانی باشد. در این سخنرانی با استفاده از افعال “باید” و “شما نمی توانید” رفتار مناسب و نامناسب را به مخاطب القا می کند.
مطلب پیشنهادی چگونه دوبلور شوم؟