حرفه ای شدن در هر زمینه ای نیازمند تلاش و پشتکار است، و اگر در حرفه گویندگی فعالیت دارید، باید برای بهتر یا بهترین شدن، چند مورد را در نظر بگیرید، اول اینکه حنجره خود را با تمرین و مراقبت تقویت کنید، با تمرین تنفس درست که با بالا رفتن کیفیت صدا رابطه مستقیم دارد به نفس گیری خود کمک کنید. بعد از تمرین کردنِ تقویت و پرورش صدا ، باید تمرینهای پُرحجم کردن صدا را انجام دهید، به شکلی که صدایتان دچار گرفتگی نشود و عمق پیدا کند، و در نهایت با ورزش دادنِ به عضلات حنجره صدایتان را قوی کنید. تمامی این موارد در سایت چکاوا به شکل مفصل توضیه داده شده است.
اگر رویای گوینده شدن را درسر میپرورانید باید برای بهتر شدن در این زمینه صدایتان را تقویت کنید. حرفهای شدن در هر کاری نیازمند تمرین است. گویندگی نیز از این قاعده مستثنا نیست. شما برای یک اجرای ایدهآل حتی با وجود تجربه کافی نیز به تمرین و تقویت صدا نیازمندید.
در این مقاله در رابطه با تقویت صدا و تمرین برای گویندگی صحبت میکنیم.
پس از تمرین و تقویت صدا نکته بسیار مهم مراقبت از حنجره و صداست. اگر یک گوینده حرفهای هستید، حنجره شما تنها وسیله ای برای صحبت کردن نیست، بلکه ابزار کار شماست. برای آشنایی با اصول تربیت صدا برای گویندگی در ادامه با ما همراه باشید.
حنجرهی قوى و صداى قوى چیست؟
صدای قوی، صداى بلند يا توان فرياد زدن نيست بلکه حنجره و صدايى است که داراى بنیهای بالا و قدرتىاست.
یعنی بعد از اجراى يک برنامه، توانايى خود را از دست ندهد و بهاصطلاح «زود نگيرد».
بعضى افراد صداى پرطنين، پرحجم و بلندی دارند اما پس از مدتى استفاده از حنجره، تارهاى صوتىشان خسته میشود و توانایی ادامه اجرای برنامه را ندارند. بالعکس افراد دیگری نيز هستند که صداى کمحجم و نازکى دارند اما حنجرهای قوی دارند و تارهاى صوتىشان زود خسته نمیشود.
آنچه اهمیت دارد توانایی يک گوینده در حفظ قدرت حنجره از ابتداى يک برنامه تا انتهاى آن است. برای این مورد می توان گویندگان پیشکسوت و حرفه ای همچون منوچهر والی زاده، ناصر طهماسب و منوچهر زنده دل را مثال زد. گوینده باید قدرت انجام يک برنامه کامل را به تنهایی داشته باشد. البته باید گفت که اين خصوصيت بعد از سالها تجربه و اجراى برنامه بدست میآید. همچنین داشتن حنجره قوی به عوامل زیر نیز وابسته است ازجمله:
بنيه جسمانى، حالت جمجمه، بزرگى قفسه سينه، بزرگى حفرههای بينى و دهان و… .
یکی از ابتداییترین اصول تربیت صدا برای گویندگی تمرین تنفس صحیح است. بالا رفتن کيفيت صدا، رابطه مستقيم با کیفیت تنفس دارد. پس اگر خواهان گویندگی در عرصه مستند، تیزر تبلیغاتی و آموزش هستید سعی کنید تسلط کافی بر تنفس خود داشته باشید؛ چرا که تنفس صحيح و اصولی صدا را دلنشینتر میکند.
همانطور که میدانید تارهاى صوتى که صدا توليد میکنند، در واقع عضلههای کوچکی هستند. این عضلات هم مانند سایر عضلات بدن میتواند با ورزش کردن تقویت شود. با ورزش دادن به عضلات گلو و حنجره میتوان صدا را قویتر کرد.
اگر ورزش عضلات بازو، دمبل زدن است ورزشِ عضلاتِ حنجره، خواندن است.
1. ابتدا در محلى آرام با آرامش بنشينيد و عضلات خود را شُل کنيد.
2. سپس نفس عميق بکشید و در پایینترین پرده، حرف «آ» را به صورت پیوسته و کشيده ادا نماييد و تا جایی ادامه دهيد که بازدم شما تمام شود.
3. دوباره نفس بگیرید و ریهها را تا جايى که میتوانید، از هوا پر کنيد و بگوييد «آ» تا زمانی که بازدم تمام بشود.
4. اين تمرین را پنج دقيقه بدون توقف تکرار کنید.
برای شروع این تمرین عجله نکنيد و از پایینترین حالت تمرین را شروع کنید. اگر حس میکنید حنجره شما خوب گرم شده است، حال حرف «آ» را در يک پرده بالاتر، اجرا کنيد. به همین ترتیب این تمرین را در پردههای بالاتر ادامه دهید. بايد با حوصله و دقت اين تمرین را انجام دهید، زیرا پختگى و تربیت صدا به تمرين در پردههای پايين بستگی دارد. بعد از یک ربع تمرین که حنجره شما به خوبى گرم شد، حال میتوانيد یک اجرای عالی داشتهباشید بدون اينکه آسيبى به حنجره شما برسد.
پس از انجام تمرينات تقویت و تربیت صدا ، باید تمرینهای پُرحجم کردن و پُرطنين کردن صدا را که برای گویندگی تیزر های تبلیغاتی بسیار حائز اهمیت است انجام دهید. صدای پرحجم یعنی صدایی که بر فضاى خود احاطه کامل داشته باشد و از هر طرف بهصورت مستقيم و یکنواخت شنيده شود.
به چنین صدایی اصطلاحا <زنگدار> میگويند که گرفتگى ندارد.
براى پرحجم شدن صدا مراحل زیر را انجام دهید:
1. ابتدا راحت بنشينيد و عضلات خود را شل کنید.
2. سپس به صورت تو دماغی کلماتى مانند ((مَنگ، هَنگ، زَنگ،…)) که به «نْگ» ختم میشوند را ادا کنید.
دقت کنید که دهانتان را با زبان مسدود کنید و کلمات را با کشيدگى ادا کنید.
3. يک شعر بيست بيتى را با زیرترین صدای ممکن بخوانيد و پس از دقایقی استراحت دوباره تکرار کنید.
حرف «ر» را به صورت تشدیددار و کشيده «ررررر…» اجرا کنيد.
علاوه بر تمرینهای گفته شده برای پرطنین شدن صدا کارهای زیر را نیز انجام دهید:
تمريناتى که تا اينجا گفته شد، باعث تغييرات محسوسى در تقويت و بهبود صدا میشود. اول پرهیز از عجله و دقت کردن در انجام تمرینها است. دو ديگر پیوستگی و استمرار انجام تمرینات است. تداوم تمرین و تربیت صدا باعث پختگی حنجره میشود. به طور کلی حتی یک گویندهی حرفهای هم باید تمرين را پیوسته انجام دهد تا حنجره انعطاف خود را از دست ندهد.
همیشه بهیاد داشتهباشید که بهترين تجویز براى حنجره، تمرین و جلوگيرى از تنبلى آن است.
البته از استراحت دادن به خود غافل نشوید. برای استراحت فک پائين را شُل کرده و با زبان کوچک راه حلق را مسدود نمایید، مانند زمانی که میخواهید خميازه بکشيد. بهصورتیکه صداى آن را در گوش خود حس کنید. اين کار باعث استراحت کوتاه مدت حنجره میشود.
مطلب پیشنهادی: نریشن فیلم تبلیغاتی چه تفاوتی با بقیه نریشن ها دارد ؟