نمونه صدای منوچهر والی زاده، دوبلور، نریتور و گوینده تیزر تبلیغاتی و مستند را اینجا میتوانید گوش کنید:
در آغاز تابستان سال 1319 گوینده ای نام آشنا برای تمام ایرانیان در شهر تهران چشم به جهان گشود؛ کسی که با صدای گرم، مقتدر و منعطف خود خاطراتی شیرین را از دوران کودکی تا به امروز در ذهن ما حک کرده است اما منوچهر والی زاده چطور به یک گوینده برجسته در ایران بدل شد؟ در ادامه بیوگرافی منوچهر والی زاده که در زمره مشهور ترین گویندگان پیشکسوت است با ما همراه شوید تا علاوه بر آشنایی با صدای مینیمال و رسای ایشان کمی هم در جریان پیچ و خم های زندگی و کاری این گوینده خوش صدا قرار بگیریم.
منوچهر والی زاده که اهل لاله زار تهران بود، پیش از تمام کردن دبیرستان وارد دنیای تئاتر شد. هنرهای نمایشی برای او از نمایش آماتوری به کارگردانی خانم مورین آغاز شد. استعداد وی در همان دوران در حال نقش آفرینی یکی از تئاتر ها با گویندگی جمله ای کوتاه توسط منصور متین که خود مدیر دوبلاژ بود شناخته و از آن پس منوچهر والی زاده به واسطه استعداد ناب خود در گویندگی، به استاد گویندگی، علی کسمایی معرفی گردید.
دوران کارآموزی نزد علی کسمایی برای منوچهر والی زاده زمانی بود که توانست به جای شخصیت (مِل فِرر) در فیلم (دختر بنفشه فروش) نخستین نقش اول خود را گویندگی کند که کمک بسیاری به وی در شناخته شدن کرد تا اینکه منوچهر والی زاده پس از دو سال توسط تاجی احمدی با امین امینی در (استودیو عصر طلائی) آشنا شد.
منوچهر والی زاده با بازی در فیلم خداداد قدم به دنیای سینما گذاشت. جایی که در کنار پرداختن به هنر گویندگی در عرصه بازیگری نیز خوش درخشید و با فعالیت در کنار بازیگرانی همچون بهروز وثوقی و رضا بیک ایمانوردی تجارب بسیاری کسب کرد اما اگر بخواهیم به فیلم هایی که منوچهر والی زاده در آن ها نقش آفرینی کرده است بپردازیم، باید به فیلم های فرشته ای در خانه امن، هیولا، حرمت رفیق، با عشق مردن و فیلم های حریص اشاره کنیم.
والی زاده نه تنها بعد از مدتی کوتاه توانست در خانه سینما جایگاهی ویژه میان هنرمندان پیدا کند و با ایفای نقش در 18 فیلم سینمایی کارنامه هنری خود را پر بار سازد، بلکه با صدای گرم و طنین انداز خود گویندگی شخصیت های اصلی بیش از چند صد فیلم سینمایی را نیز بر عهده داشته است.
حال اگر بخواهیم نقش های برجسته سینمای کلاسیک را که منوچهر والی زاده صداپیشگی آن ها را عهده دار بوده است نام ببریم باید به رابرت دنیرو، تام هنکس، دنزل واشینگتن و ویل اسمیت که جزو مشهور ترین بازیگران به حساب می آیند اشاره کنیم.
برای اشاره به ویژگی های صدای گرم و آهنگین منوچهر والی زاده باید ابتدا نگاهی به شخصیت هایی که وی دوبله آن ها را تاکنون بر عهده گرفته است داشته باشیم، آن وقت می توانیم به راحتی متوجه شویم که صدای این گوینده مشهور تاریخ ایران چه ویژگی هایی دارد.
یادآوری انیمیشن ها و کارتون های جذاب دوران کودکیمان با صدای منوچهر والی زاده اصلا کار سختی نیست؛ چرا که صدای جذاب والی زاده بر روی شخصیت کارتونی محبوب لوک خوش شانس محصول سال 1983 به زیبایی هر چه تمام تر نشسته است و تنها یادآوری این کاراکتر باعث می شود صدای او نیز در خاطرمان تداعی گردد. علاوه بر لوک خوش شانس که مشهور ترین کاراکتر کارتونی دوبله شده توسط منوچهر والی زاده به شمار می آید، شخصیت های کارتونی دیگری از جمله گربه چکمه پوش هم با صدای این گوینده بزرگ دوبله شده است.
باید بگوییم که صدای والی زاده آن چنان منعطف است که توانسته در جایگاه یکی از بزرگترین شخصیت های کمدی یعنی تام هنکس در فیلم فارست گامپ نیز دوبله فوق العاده ای را داشته باشد به طوری که هنوز هم گویندگی این شخصیت جزو کارنامه درخشان گویندگی منوچهر والی زاده به شمار می رود. علاوه بر این ضرب آهنگ دلنشین صدای والی زاده موجب شده تا در گویندگی آثار کمدی نیز حرفی برای گفتن داشته باشد.
علاوه بر موارد فوق، نبوغ گویندگی و انعطاف صدای منوچهر والی زاده سبب گردیده است که در گویندگی تمام نقش ها خوش بدرخشد و دوبله شخصیت ها و آثاری را برعهده گیرد که هر کدام به خودی خود جایگاهی ویژه در سینما دارند. برعهده داشتن گویندگی شخصیت های اصلی فیلم هایی همچون شرلوک هلمز، پدرخوانده و جان ویک تنها بخشی از افتخارات ایشان در حوزه دوبلوری به حساب می آید.
شاید فکر کنید که صدای منوچهر والی زاده همواره یادآور شخصیت های سینمایی و کارتون های مشهور می باشد اما جالب است که بدانید این گوینده بزرگ در طی چندین دهه کار حرفه ای دوبله و گویندگی تنها با صدای خود در پشت تصویر بازیگران مشهور ایفای نقش نمی کند، بلکه با مهارت های بی نظیرش قادر است به زیبایی هر چه تمام تر روایتگر مستند هایی باشد که راوی تنها شخصیت اصلی پنهان در آن است و تبحری ویژه در گویندگی مستند و همراه ساختن مخاطب با مستند دارد.
در نتیجه با توجه به سابقه و طراوت صدای منوچهر والی زاده می بینیم که ایشان جزو گویندگان پیشکسوتی به حساب می آیند که با داشتن صدایی منعطف و رسا قابلیت دوبله و صداگذاری بر روی هر ژانری را دارا هستند که این موارد می تواند به خوبی نشان دهنده ویژگی های منحصر به فرد صدای منوچهر والی زاده باشد.
تا به اینجا با فراز و نشیب های کار و زندگی منوچهر والی زاده تا حد زیادی آشنا شدیم اما با توجه به اینکه سابقه گویندگی منوچهر والی زاده به بیش از شصت سال می رسد، در کمال ناباوری می بینیم که همچنان تازگی و طراوتی وصف ناشدنی در حنجره تاریخی اما جوان او شعله ور است. این جوانی صدا به دلیل شخصیت سرزنده منوچهر والی زاده می باشد و وی در آستانه 80 سالگی توانسته با داشتن سبک زندگی سالم همچنان در عرصه دوبله و گویندگی خوش بدرخشد.
این چهره برجسته و ماندگار در عرصه بازیگری و دوبله ایران، کارنامهای پرافتخار دارد که جا دارد به آنها بپردازیم. اگرچه برای معرفی کامل آثار این هنرمند حرفهای به زمان زیادی نیاز داریم، اما میتوانیم با جستجو در منابع مختلف، نگاهی جامع به کارنامه پربار او داشته باشیم. در ادامه قصد داریم شما را با فیلمهای قدیمی منوچهر والیزاده در حوزه بازیگری آشنا کنیم. این فیلمها، نمونههایی از اثرات گذشته منوچهر والیزاده هستند که با تواناییهای برجسته بازیگری خود توانسته به چهرهای محبوب و شناخته شده در سینما و تلویزیون ایران تبدیل شود.
در سال ۱۳۴۰، منوچهر والیزاده به دنیای سینما وارد شد. او از طریق خانم تاجی احمدی به امین امینی معرفی و وارد استودیو عصر طلائی شد. اولین تجربه بازیگری او در فیلم خداداد بود که او را به مخاطبان معرفی کرد. از آن زمان تا سال 1357-1356، تقریباً در ۱۸ فیلم سینمایی ایفای نقش کرده است.
با توجه به مسیر حرفهای او در دهههای گذشته، برخی از فیلمهای قدیمی این هنرمند عبارتند از:
فیلم فرشتهای در خانه من که در سال ۱۳۴۲ ساخته شد، یکی از آثار برجسته سینمای ایران در دهه ۴۰ به شمار میرود. در این فیلم، بهروز وثوقی در نقش شخصیتی منفی ظاهر میشود که به خانمی با بازی آذر حکمت شعار، تجاوز میکند. این حادثه موجب طرد شدن زن از خانه میشود و در ادامه، برادر دوم خانواده که نقش او را منوچهر والیزاده ایفا میکند، تصمیم میگیرد او را به همسری برگزیند تا از او حمایت کند.
فیلم حریص محصول سال ۱۳۵۲ یکی از آثار مهم سینمای ایران است که در آن منوچهر والیزاده به هنرنمایی پرداخته است. این فیلم توسط شکرالله رفیعی کارگردانی شده و در کنار منوچهر والیزاده، بازیگرانی همچون ایرج رضایی، رضا بیک ایمانوردی، سیمین غفاری و عزتالله رمضانیفر به ایفای نقش پرداختهاند.
در این فیلم، والیزاده در نقش یک روستائی به نام صفر به تصویر کشیده میشود که با گلی، نقشی که توسط سیمین غفاری ایفا میشود، ازدواج میکند؛ اما آرامش آنها با ورود چنگیز، یک شکارچی هوسران با بازی بیگ ایمانوردی، به هم میریزد. چنگیز به طور ناعادلانه به گلی حمله کرده و صفر در دفاع از او، به شدت زخمی میشود.
فیلم حرمت رفیق، محصول سال ۱۳۵۶، از دیگر فیلمهای قدیمی منوچهر والیزاده و یکی از آثار برجسته سینمای ایران میباشد که توسط عباس کسایی کارگردانی شده است. در این فیلم، شخصیت سید کاظم که توسط حسین گیل بازی میشود، عاشق زینت، خواهر همسرش میشود.
داود که نقش آن توسط والیزاده ایفا شده، ترغیب میشود که زینت را به شیراز ببرد و با او ازدواج کند. در این فیلم هنرمندانی همچون یدالله شیراندامی، جلال پیشوائیان، محمد تقی کهنموئی و حسین عرفانی نیز به ایفای نقش پرداختهاند.
برای یک به یک نام بردن آثار این هنرمند حرفه ای، به زمان زیادی احتیاج داریم و با جستجو در مرورگرهای مختلف می توانید کارنامه پربارش را مشاهده کنید. حال اگر علاقه مند هستید که با فعالیت های اخیر منوچهر والی زاده در حوزه صدا و دوبله آشنا شوید با ما همراه باشید.
یکی از پر طرفدارترین فیلم های سینمایی، خصوصا برای پسران نوجوان و جوان، فیلم سینمایی جان ویک با بازی کیانو ریوز در نقشِ جان ویک یک آدمکش بازنشسته سازمان مافیایی است که به زندگی ساده خود بازگشته تا با همسر خود یک زندگی آرام و بی دغدغه داشته باشد.
حال مانند تمام رویدادهای کلاسیک، مزاحمانی مانع این آرامش می شوند. در همه لحظات فیلم، احساسات و صدای خسته یا گاهی پر از خشم والی زاده، با چهره پر از انتقام و تکیده شده کیانو ریوز که دیگر شبیه به دوران ماتریکس نیست، تناسب خوبی دارد. والی زاده در تمام قسمت های این فیلم، شش دانگ حواسش به نوسانات خلق و خویی ویک بوده و ارتباط خوبی با نقش ریوز برقرار کرده است.
فیلم سینمایی فریب کاری محصول سال 2022 با بازی آدام سندلر نیز یکی از مهمترین فیلم های دوبله شده امسال است که والی زاده در آن به زیبایی گویندگی کرده است. فیلم قصه مردی به نام استنلی رو ورایت می کند که خودش یک طرفدار بسکتبال، آنالیزور و استعدادیاب باشگاه فیلادلفیا سِوِنتی سیکسرز است. استنلی دور دنیا سفر کرده تا بتواند استعدادهای جوان را برای بازی در لیگ حرفهای اتحادیه ملی بسکتبال آمریکا معرفی کند. رفته رفته در طول فیلم با تنگ شدن عرصه بر استنلی ما شاهد یک درام ماجراجویی تلخ می شویم.
صدای والی زاده به درستی روایت گرِ معصومیت و سادگی استنلی است و در مدت زمانِ نزدیک به دو ساعت، تمامِ دشواری ها و ناراحتی های او را به دوش می کشد تا نماینده خوبی برای صدای سندلر که صدای او طنازانه اما پر از غم است، باشد.
صدایی که منعطف است، چه ملودرام دوبله کند و چه کمدی، در هر دو می تواند تاثیرگذار باشد و منوچهر والی زاده هم جزو این دسته از گویندگان با صدایی رسا و پر از انعطاف و توانایی می باشد. فیلم سینمایی مردی از تورنتو محصول سال 2022، یکی از فیلم های ژانر کمدی موفق است و دو ستاره پر طرفدار سینما وودی هارلسون و کوین هارت، در آن ایفای نقش می کنند. والی زاده این بار نه به جای یک بازیگر رنگین پوست در فیلم های کمدی، بلکه به جای هارلسون گویندگی کرده است.
فیلم قصه یک قاتلِ حرفه ای و یک مرد ورشکسته از نیویورک است که همدیگر را در هتلی ملاقات می کنند اما آدمکش حرفه ای، تدی را با مردی که منتظرش است اشتباه می گیرد و لحظه های کمدی قصه یکی پس از دیگری رقم می خورد. عصبی شدن و حرص خوردن های هارلسون در فیلم، آن هم با صدای والی زاده جذابیت دوبله فیلم را دو چندان کرده و مخاطب را سرگرم می کند.
با توجه به کارنامه پر بار منوچهر والی زاده در رابطه با دوبله و گویندگی، وبسایت چکاوا در خدمتی نوین به پیشکسوتان دوبله ایران به تهیه پادکست برای شناخته شدن بیش از پیش این بزرگان پرداخته است و در این میان اپیزود چهارم چکاوا به منوچهر والی زاده این گوینده بی مثال اختصاص یافته است که با پرداختن چکاوا به جزئیات کار ایشان می توانیم بگوییم چنین پادکستی در زمره بهترین پادکست های مرتبط با گویندگی و دوبله به شمار می رود.
همانطور که در این مقاله خواندیم منوچهر والی زاده با 80 سال سن، همچنان صدای گرم و منعطفی دارد که هنوز نقش های زیادی انتظار آن را می کشند تا میزبان صدای دوست داشتنی منوچهر والی زاده باشند. همچنین در این مقاله دیدیم که منوچهر والی زاده که از پیشکسوتان حوزه دوبله و نریشن به شمار می رود همانند گویندگانی کم نظیر همچون ناصر ممدوح علاوه بر گویندگی در عرصه بازیگری نیز حرفی برای گفتن دارند. شما عزیزان می توانید در صورت تمایل به سفارش نریشن و گویندگی تیزر تبلیغاتی با صدای منوچهر والی زاده این پیشکسوت خوش نام در عرصه دوبله و گویندگی با پشتیبانان سایت چکاوا در ارتباط باشید.