نریشن صدا، روند استفاده از صدای خارج از دوربین برای توضیح چیزی به مخاطب است؛ در حالی که گویندگان معمولاً ناشناختهاند و بخشی از رخدادی نیستند که شاهد آن هستید.
در رادیو ، تولیدات تلوزیونی ، فیلم سازی و تئاتر از این تکنیک استفاده می شود. صداگذاری به خواندن از روی متن توسط شخص گوینده که ممکن است خارج از پروسه تولید فیلم و نمایش آن باشد و حتی در مکان دیگری انجام شود.
گویندگان تفسیرهای مهمی مربوط به آنچه روی صفحه اتفاق می افتد را ارائه می دهند.
گفتگو (محاوره) در یکی از رایج ترین تکنیکهای صداگذاری است، نریشن به تکنیکی گفته میشود که گوینده در حال روایت داستانی است که همزمان درحال رخ دادن است.
با این حال در سینما از نریشن ناهمگام هم استفاده می شود. مانند اینکه صدا از قبل تنظیم شده باشد و روی فیلم بگذارند. این یک تکنیک است که از آن معمولا در مستند و اخبار، برای ارایه توضیحات بیشتر استفاده میکنند. نریشن و صداگذاری دسته بندیهای مختلفی دارد.
مثلا سفارش نریشن اقتصادی، برای تبلیغات استفاده می شود. همچنین می تواند برای توضیح، راهنمایی، آموزش و یا ارائه اطلاعات دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد.
وب فیلم ها یکی از متداول ترین پروژه هایی است که در آن ها از نریشن استفاده می شود ، به خصوص فیلمهایی که توسط شرکت ها برای دستیابی به تعدادی هدف مشخصی ایجاد شده اند.
برای اینکه بتوانید در تکیه صدا و تاکید و تلفظ لغات و نقطه گذاری و…. مهارت پیدا کنید بهتر است متنی را با صدای بلند بخوانید. متنی که انتخاب می کنید می تواند یک نمایشنامه، فیلمنانه، روزنامه، کتاب، تکرار اخبار و تبلیغات و یا هر چیز دیگری باشد. همه این ها به شما کمک می کند که به این تمرین عادت کنید. در ابتدا ممکن است برایتان کمی عجیب به نظر برسد ولی باید یاد بگیرید که این هنر گوینده است که نوشته را درک کند و به آن روح ببخشد. در این تمرین به اشتباهات خودتان برگرید؛ اصلاح کنید و دوباره متن ها را بلند بلند بخوانید.
می توانید تمرین گویندگی را به دو بخش تقسیم کنید.
1) تمرین تکنیکی: خواندن ، انجام تمرین با پیچش زبان ، تمرین های بیان و تلفظ و تمرین های تنفسی.
2) درک کردن متن ها با تمرکز بر اضافه کردن حالت و زندگی در آنها
شما می توانید با صدایتان برای کلمات معانی و حالات مختلفی بیان کنید. اگر مبتدی هستید برای ابراز حالت به صدایتان تصور کنید که متن را برای یک دوست یا آشنایی که شخصا با آن احساس راحتی میکنید، میخوانید و توضیح میدهید. این تمرین قدم خوبی است تا بازیگری را در صدای شما تقویت کند. با این کار شما به کلمات روح میدهید و آن ها را زنده میکنید و بهتان این امکان رو میدهد که به یک شخصیت از کتاب، زندگی ببخشید. به همین علت است که صدا گذاری ها در جذابی مستند ها وب فیلمها و… تاثیر می گذارد. اما نکته مهم این است که این احساسات در صدای شما باید باور پذیر و واقعی باشد و مخاطب آن را تَصَنٌعی نپندارد بنابراین درک متن و احساساتش و ابراز آن ها در صدایتان یک بخش مهم در گویندگی است.
برای تمرین ما به شما پیشنهاد می کنیم از ابراز احساسسات کوچک در صدایتان شروع کنید؛ مانند:
عصبانیت، اضطراب، خجالت، کسالت، اعتماد به نفس، قناعت، افسردگی، انزجار ،ترس، گناه، خوشبختی، امید، تنهایی، عشق، شور، داستان عاشقانه، شوکه شدن، کمرویی، ظن سعی کنید همه این حس ها را با یک جمله ثابت بیان کنید تا متوجه تفاوتش بشوید.
هر متنی مفهمومی دارد و برای هدفی نوشته شده است. شما باید اهداف متن را بشناسید و درک کنید. این اهداف متن هستند که نحوه بیان شما در گویندگی را مشخص می کنند. هر مکالمه ،صحبت و.. ممکن است اهدافی مانند خواهش کردن، چاپلوسی کردن، ترساندن، قضاوت کردن، حمایت، ترغیب و…. را داشته باشد که بهتر است شما آنها را بشناسید و بیانتان را متناسب با آن انتخاب کنید.بهتر است قبل از خواندن متن به هدف آن بخش از متن ،مکالمه و… فکر کنید.
اما چطور می توان این کارها را انجام داد؟ تمرین، تمرین و تمرین! هیچ قرص جادویی برای به دست آوردن این مهارت ها وجود ندارد و هیچ کس هم یک شبه و بدون تمرین این مهارتها را بدست نیاورده است.
شما نمی توانید انتظار داشته باشد صدایتان بدون گرم کردن در بهترین حالت خودش باشد. برای گرم شدن صدا، باید صدا و بدنتان هر دو را گرم کنید زیرا اگر تنشی در شما وجود داشته باشد به انسجام و تسلط ذهنی دسترسی پیدا نمی کنید و این بر روی صدای شما تاثیر می گذارد. برای گرم کردن بدنتان میتوانید از انواع تمرینات کششی استفاده کنید و در انتها هنگامی که بدن خود را شل می کنید سرتان را در جهت و خلاف جهت عقربه ها ساعت بچرخانید. البته توجه داشته باشید چرخش باید آرام باشد و بیش از اندازه یعنی در حدی که ماهیچهها درگیر شود نیز نچرخانید.در ادامه به تمرینات موثر برای گرم کردن صدا می پردازیم:
1. در مقابل آینه بایستید و تمام عضلات صورت خود را بکشید. دهان خود را به صورت گسترده باز کنید، تقریباً مانند شیر غرش کرده و دوباره به حالت عادی برگردید.
2. ماهیچه های صورت خود را کوچک و مچاله کنید تا صورت شما کوچک و ملایم به نظر برسد و سپس به حالت عادی برگردید و دوباره و دوباره تکرار شود.
3. تا جایی که می توانید زبان خود را بیرون بکشید و دوباره آن را به آرامش به داخل دهان برگردانید.
4. با گفتن عبارت “ااااا” و ضربه زدن به نت های بالا و موارد پایین ، یک صدای آژیر تولید کنید.
5. زبان خود را در امتداد کام دهان خود بچرخانید و صدای “تررررر” یا “رررر” ایجاد کنید.
بخش اساسی صداگذاری این است که بتوانید به صدای خودتان گوش دهید و با نگاه منتقادنه ای صدای خودتان را بررسی کنید. ضبط صدای خود، یک قدم حیاتی برای تبدیل شدن به صدا گذار وگویندگی است. هنگامی که جلسات تمرین خود را ضبط می کنید، میتوانید ضبطهای خود را به راحتی ویرایش و دستکاری کنید تا نویز را فیلتر کرده و صدا را بهبود ببخشید. در حال حاضر مهمترین چیز گوش دادن به صدای خودتان است.