گویندگی چیست؟

گوینده چیست؟

از آنجایی که صدای یک فرد، از مهمترین ویژگی‌های تاثیرگذار او بر روی دیگران به شمار می‌رود، استفاده از قابلیت‌های این صدای تاثیرگذار در حرفه گویندگی بیشتر نمود پیدا می‌کند، به طوری که شغل گویندگی به خودی خود دنیای بسیار گسترده ای پیدا کرده است و تبدیل به حرفه ای شده که با نوای لطیف یک صدا در گوش جان مخاطبان رخنه می کند، به همین سبب بی درنگ برای پاسخ به چیستی گویندگی و آشنایی با این حرفه به ادامه مقاله رجوع می کنیم.

گویندگی به چه معناست؟

در منابع متعدد، تعریف های زیادی برای این کلمه عنوان شده اما اگر بخواهیم به شکل تخصصی آن را تعریف کنیم، باید بگوییم که گویندگی حرفه ای است که ضمن آن گوینده با شناخت دقیق و درک کامل از ادبیات و زبان مادری خود قادر است با هدف ایجاد ارتباط با مخاطبان لحنی مناسب را برای بین عواطف به کار گیرد. گویندگی علاوه بر انتقال معنایی پیامی که می ‌رساند، احساسات و هیجانات زیادی را هم با خود همراه دارد و به وسیله آن گوینده قادر است با تغییرات در بیان، تن، آهنگ و تنظیمات صدا اثرات مختلفی را در مخاطبان ایجاد کند.

در این حرفه، صدا و عناصر آوایی مانند تُن صدای بلند یا آهسته، ریتم کوتاه یا طولانی، متناسب بودن محتوا با عبارات به کار برده شده و اهمیت موضوع، همگی نقش مهمی در انتقال پیام و ایجاد ارتباط با مخاطبان دارند و به نوعی ابزارهای گوینده برای انتقال حس و حال آن پیام به مخاطب به حساب می آیند.

استفاده و کسب درآمد از گویندگی

کسب درآمد از گویندگی

از گویندگی در شاخه های فرهنگی و هنری مختلفی می توان بهره گرفت اما چند شاخه ملموس و پر درآمد از شغل گویندگی، گویندگی مستند و گویندگی تیزر تبلیغاتی است در این شاخه ها ما استادان کم نظیری را داریم که همواره با صدای گوش نواز آن ها به یاد بهترین تبلیغات تلویزیونی و مستند می افتیم اما همانطور که در ابتدای مقاله هم اشاره کردیم شغل گویندگی دنیای بسیار وسیعی دارد و از موارد استفاده آن می توان گوینده رادیو، تلویزیون، فیلم‌، نمایشنامه و مراسم‌های عمومی را نیز نام برد.

تاثیر گویندگی بر مخاطب

گویندگی موثر می‌تواند توانایی جذب مخاطبان را افزایش داده و پیام مورد نظر را به شکل واضح و مؤثر به مخاطبان منتقل کند. گوینده حرفه ای با مهارت های ویژه خود باید قادر به درک مخاطبان، استفاده از تنوع در صدا، کنترل صدا و بیان باشد. تحت این شرایط است که گوینده قادر خواهد بود به طور مؤثری پیام موردنظر را به مخاطبان انتقال دهد و توجه آن ها را به خود جلب کند. به همین سبب گوینده می‌تواند با تغییر تن صدا و ایجاد تأثیرات صوتی مثل تکرار، تغییر در سرعت صدا و استفاده از آواهای مختلف، هیجان، ترس، شادی و حتی تعجب را به مخاطبان القا کند.

نکات مهم در گویندگی

یکی دیگر از عوامل مهمی که در گویندگی بسیار برجسته و چشمگیر است هماهنگی تصویر و صدا می باشد. گوینده باید با تنظیم و کنترل نرمی صدا، به صورتی عمل کند که با تصاویر و محتوای نمایش داده شده هماهنگی داشته باشد و تجربه یکپارچه‌ای را برای مخاطبان ایجاد کند. بنابراین، گویندگی قدرت انتقال پیام و ایجاد ارتباط عمیق با مخاطبان است. هر اندازه که صدا و لحن گوینده با احساسی که از جملات و کلمات می گیرد متناسب باشد. درک مخاطب از شنیده ها بیشتر است و موضوعات و مفاهیم گفته شده، بهتر در یاد او می مانند.

در گویندگی ممکن است تصویر فرد پخش بشود اما اگر چهره مشخص گردد، چیزی که مشخص می باشد این است که باید صدای شما به تصویرتان غالب شود. یک گوینده باید از قبل، در رابطه با مطلبی که عنوان می کند، مطالعه داشته باشد و درک عمیق تری نسبت به قبل از آن پیدا کند که توضیحش برای افراد راحت تر باشد.

اصول مهم تربیت صدا برای گویندگی

اصول مهم تربیت صدا برای گویندگی

اگر به تازگی وارد دنیای گویندگی شده اید لازم است بدانید که برای تبدیل شدن به یک گوینده حرفه ای راه طولانی ای را در پیش دارید که در این راه با شناخت اصول مهم تربیت صدا برای گویندگی می توانید با سرعت بیشتر به اهداف خود برسید، به همین دلیل در اینجا به چند مورد از اصول مهم تربیت صدا اشاره کردیم تا برای کمک به شما عزیزان در تبدیل شدن به یک ستاره در گویندگی پیش قدم شویم.

تنفس صحیح

کلید افزایش کیفیت صدا در تنفس صحیح نهفته است و تنفس صحیح و اصولی به مرور زمان صدای یک گوینده را دلنشین تر می سازد که با استمرار یا تمرین مداوم تنفس این خواسته گوینده محقق شده و باعث می شود در هنگام گویندگی متن های طولانی گوینده به مشکل نخورد.

قوی کردن صدا

قوی کردن صدا در گرو تمرین هایی است که برای صدا سازی صورت می گیرد این تمرینات اغلب با نشستن و شل کردن عضلات سپس با نفس عمیق و ادا کردن حروفی مانند آ تا تکرار مکرر آن همراه است، دلیلش هم به این باز می گردد که حنجره ماهیچه ای می باشد و همانند سایر ماهیچه های بدن با تمرین های مداوم صدا سازی قوی تر می شود.

راهکار تقویت حنجره

اکنون نوبت آن رسیده که به راهکارهایی برای تقویت حنجره بپردازیم اما قبل از آن بهتر است به این نکته اشاره کنیم که برای رسیدن به راهکارهایی برای تقویت حنجره روش های مختلفی وجود دارند که می توان به تعدادی از آن ها همانند: ادای واژگان مختلف در هنگام خروج بازدم همچون ( آ-ای-او)، باز و بسته کردن دهان و خمیازه کشیدن اشاره کرد. علاوه بر این برای تقویت حنجره می توانید از خوراکی های متنوع همچون دمنوش آویشن، به دانه، شیر گرم و … استفاده کنید.

شاخه های گویندگی

گویندگی

برای اینکه بخواهید از شغل گویندگی کسب درآمد کنید می توانید علاقه خود را نسبت به هر یک از زیرشاخه های گویندگی بسنجید؛ چرا که هر یک از شاخه های گویندگی مهارت خاص خود را می طلبد که ما در اینجا تعدادی از زیرشاخه های گویندگی را بررسی می کنیم:

  • گویندگی رادیو
  • گویندگی مستند و برنامه های علمی
  • نریشن تبلیغاتی
  • گویندگی انواع فیلم های آموزشی
  • گوینده رادیو
  • گویندگی پادکست
  • دوبله انیمیشن

 سخن پایانی

گویندگی چیست؟ سوالی که گاها می تواند در رابطه با زیرشاخه ها و انواع گویندگی مطرح شود در این مقاله پاسخ داده شد که اکنون با خواندن این مقاله می توانیم به طور خلاصه اطلاعاتی از جمله نکات مهم تربیت صدا برای گویندگی و تاثیر گویندگی بر مخاطب را به دست آوردیم. حال اگر می خواهید با گویندگان پیشکسوت و گویندگان حرفه ای همچون منوچهر والی زاده آشنا شوید به بخش های دیگر سایت چکاوا سر بزنید.

نمونه صدای گویندگان پیشکسوت را از اینجا بشنوید.

اشتراک گذاری این مطلب

مطالب مرتبط

امتیاز دهی به این مطلب