وقتی از سال ۲۰۰۰ که ایده انتشار فایل های صوتی تو دنیا شکل گرفت، هیچ کس فکر نمی کرد که بعد ها این رسانه دیجیتال تا این حد در دل مردم دنیا جا باز کنه، این رادیو اینترنتی چند ساله که به شکل زیادی مخاطبان خاص خودش را پیدا کرده و همین طوری هم رو به افزایش است. 8 مهر ماه روز جهانی پادکسته و به همین مناسبت تعدادی از پادکست های پرطرفدار رو بهتون معرفی کنیم 1.مترونوم ۲.سینماتوگراف ۳.چنل بی 4. بی پلاس 5.کرون ۶.ناوکست و…..پادکست الان، رسانه ای شده که تونسته مخاطبان زیادی رو به خودش جذب کنه و امیدواریم که این روند ادامه دار باشه، برای شناختن پادکست های متفاوت به چکاوا سر بزنید.
به مناسبت روز جهانی پادکست
لیست کاملی از معرفی بهترین پادکست های فارسی زبان
به مناسبت هشتم مهر ماه، ضمن تبریک روز جهانی پادکست، تصمیم گرفتیم کمی راجع به پادکست صحبت کنیم و چندتا از پادکستهای خوب و مطرح فارسی را معرفی کنیم.
پادکست چیست؟
پادکست به نوعی همان رادیویی اینترنتی است. در ابتدای دههی 2000 میلادی بود که ایدهی انتشار فایلهای صوتی در اینترنت شکل گرفت. برای گوش دادن به این فایلها در همان سالهای اولیه شرکت اپل آیپدها یا به عبارتی همان دستگاه پخش موسیقی همراه را روانه بازار کرد. بعدها با افزایش گوشی موبایلها، انواع اپلیکشنها برای گوش دادن به پادکستها به وجود آمد. نام گذاری این فایلهای صوتی، بعدها توسط یک نویسنده و با ترکیب دو کلمهی Broadcasting (پخش همگانی) و iPod انجام شد. چند سالی میشود که پادکستهای فارسی نیز طرفداران زیادی پیدا کرده و همچنان بر تعداد پادکستهای فارسی و طرفدارنش اضافه میشود. دسترسی دائمی و آسان به اینترنتها، مشغلههای زندگی صنعتی، اتصال همیشگی موبایلها و حتی برخی از خودروها به اینترنت، نشان میدهد که روند استفاده از فایلهای صوتی همچنان رو به افزایش خواهد بود. اگر میخواهید یک پادکست حرفهای بسازید بهتر است به سراغ استودیوهای ضبط صدا بروید و سفارش پادکست خود را به آنها بدهید. برای دانستن چگونگی ساخت پادکست اینجا کلیک کنید.
با این که ما پادکست را رادیویی اینترنتی معرفی کردیم اما باید بدانید پادکستها مزیتها و برتریهایی نسبت به رادیو دارند از جمله: پادکستها همیشه و همهجا در دسترس هستند، سرانه مطالعه را افزایش میدهند، محدودیت زمانی ندارند، موضوعات متنوع و آزادانهتری دارند و…
این شما و این لیست پادکست های پرطرفدار و مطرح فارسی زبان :
1. مترونوم:
بسیاری از ترانههای ماندگار و محبوب وجود دارند که ما بارها آنها را شنیدهایم حتی بعضی از آنها را از بر کردهایم، با برخی از آنها خاطره داریم، اما داستان چگونه بهوجود آمدن آنها را اصلا نمیدانیم. مترونوم این کار را انجام داده است. پادکست مترونوم پادکستی است که به داستان و موسیقی ترانههای معروف و محبوب میپردازد. در پادکست مترونوم تمام ماجراهایی که برای به وجود آمدن هر یک از ترانههای ماندگار رخ داده است، بیان میشود. ماجراهایی که منجر به نوشتن یک ترانه میشود، داستانهای آهنگسازی این ترانه، ارتباط بین ترانه و خواننده و… در پادکست مترونوم روایت شده است. گوینده پادکست مترونوم پیام مقدم است. تمامی این مطالب مفید کاملا صبورانه، با دقت و تمییز در این پادکست گردآوری شدهاند. این یکی از ویژگیهای بارز و مهم این پادکست است، زیرا ما در کشوری هستیم که بسیاری از آرشیوها با کم و کاستیها مواجه هستند. درصورتی که در سایر کشورها به خصوص کشورهای غربی تاریخچه هر یک از ترانههای محبوبشان کامل و دقیق ثبت شدهاند. برای آشنایی بیشتر با پیام مقدم و پادکستش کلیک کنید.
ما به شما پیشنهاد میکنیم حتما پادکست ترانههای که با آنها خاطره دارید را گوش دهید. به هنگام گوش دادن پادکستهای مترونوم گاهی خواهید خندید، گاهی اشک خواهید ریخت و حسهای عجیب و دلنشین دیگری را تجربه خواهید کرد. برای شنیدن مصاحبهی پیام مقدم درمورد پادکستش فایل صوتی موجود در اینجا (کلیک کنید) را دانلود کنید.
2. سینماتوگراف:
این پادکست نوپا کار خود را از تیر سال 1398 شروع کرده است و به مسائل دوبلهی فیلمها و سریالها پرداخته است. هر چه مربوط به دوبله باشد، جزء موضوعهای این پادکست خواهد بود، از پیدایش دوبله و سینما در ایران گرفته تا زندگینامه دوبلورهای کشورمان. به طور کلی این پادکست به سراغ سینما میرود و آن را در محوریت دوبله بررسی میکند. برای آشنایی بیشتر با پادکست سینماتوگراف و اپیزودهایش می توانید با گوینده این پادکست امیر ابویسانی آشنا شوید. از انجا که میدانید، سینماتوگراف نام دستگاهی است که سالیان پیش وارد عرصه سینما شده است، در این پادکست ماجرای ورود این دستگاه به ایران را نیز میشنویم. اگر به دوبله علاقه دارید و یا میخواهید مطالب اساسی، مفید و جامعی را درمورد دوبله بدانید ما این پادکست را به شما پیشنهاد میدهیم. علاقه مندان به دوبله برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به ورود دوبله به ایران، مطلب اینجا را مطالعه کنند.
3.چنلبی:
اگر به موضعهای ماجراجویانه علاقه دارید پس حتما به سراغ این پادکست بروید. پادکست چنلبی یک پادکست مستقل است که ماجراهای واقعی را تعریف میکند. ماجراهای روایت شده در این پادکست از داستانها و ماجراهای منتشر شده در مجلهها، روزنامهها و به طور کلی رسانههای معتبری که به زبان انگلیسی هستند، گرفته شدهاند. گوینده پادکست چنلبی علی بندری است؛ کسی که ایدهی این پادکست را داده و خودش هم در تابستان 94 اقدام به تولید آنها کرده است. بی که در اسم این پادکستها آمده است نیز به خاطر حرف اول فامیلی علی بندری است. ماجراهای روایت شده در پادکست چنلبی به گونهای ست که گویی یک پرونده جنایی را از زبان یک خبرنگار میشنویم. مدت زمان پادکست چنلبی بین 50 الی 140 دقیقه است.
4. بیپلاس:
از اوایل سال 97 چنلبی پادکستی با روایت کردن کتابهای با موضوعهای غیر داستانی به نام بیپلاس تولید کرد. در این پادکست خلاصه این کتابها روایت شده و هدف آن معرفی کتاب و ترغیب شنونده به خواندن کتاب است. مانند پادکست چنلبی گوینده پادکست بیپلاس هم علی بندری است و از نسخههای انگلیسی زبان کتاب استفاده میکنند. اکنون هر دو هفته یک بار در روزهای چهارشنه یک پادکست بیپلاس منتشر میشود.
5. کرن:
پادکست کرن نیز به سراغ موسیقیهای ایرانی رفته است. در هر اپیزود از این پادکست، تجزیه و تحلیل یک موسیقی ایرانی را میشنویم. در کنار بررسی کامل هر موسیقی یک اشاره کوچکی هم به زندگی هنرمند آن قطعه و دیگر آثارش میشود. این پادکست ساخته بردیا دوستی است و دارای مدت زمان کوتاهی( تقریبا 20 دقیقه) است. برای شنیدن مصاحبهی بردیا دوستی درمورد پادکستش فایل صوتی موجود در اینجا را دانلود کنید.
6. ناوکست:
در پادکست ناوکست، ما کتاب انسان خردمند( تاریخ مختصر بشر) نوشته یووال هراری را بخش بخش در هر اپیزود میشنویم. گروه پادکست ناوکست به طور مستقل و مستقیم از روی نسخه انگلیسی آن ترجمه میکنند و بدون کم و کاست آن را روایت میکنند. این پادکست در شهر ملبورن استرالیا تولید میشود و در سال 2019 به عنوان پر شنوندهترین پادکست با موضوع تاریخی در اپ پادبین شناخته شده است.
7. دیجیتالینگ:
پادکست دیجیتالینگ، پادکستی است که هر آنچه برای یک مارکت دیجیتالی نیاز دارید بدانید را برای شما روایت میکند. پادکست دیجیتالینگ تمامی موضوعهایی چون بازاریابیهای دیجیتالی، تولید محتوا در اینستگرام یا تلگرام، سئو و…را در بر میگیرد. پادکست دیجیتالینگ تکنولوژی و مارکتها را به هم پیوند میدهد و مسائل آن را بررسی میکند. ضبط این پادکستها توسط علیرضا ابراهمیان انجام میشود که خود او حدود 5 سال در عرضه وب حضور داشته و فعالیت کرده است.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی ضبط فایل صوتی روی اینجا کلیک کنید
8. پاراگراف:
آیا شما هم معتقید که تاریخ تکرار خواهد شد و باید از تاریخ درس گرفت؟ پس بیاید با پادکست پاراگراف آشنا شوید. علیرضا بنیجانی تولید کننده و گوینده پادکست پاراگراف است که با تولید این پادکست قصد دارد تصور مردم نسبت به خشک بودن تاریخ را عوض کند. این پادکست موضوعهای مختلف تاریخی از تمام نقاط جهان را با بیانی قصهگویانه روایت میکند. لازم به ذکر است برای هر پادکست از منابع مختلفی استفاده میشود و تنها به یک منبع اتکا نمیکنند و مدت زمانی هر اپیزود را به طور میانگین میتوان یک ساعت اعلام کرد.
9. رادیوگیک:
مدتهاست که فناوری و تکنولوژی در حال پیشرفت است و همچنان هم در این مسیر پیش میرود و انتهای آن ناپیدا است. با این حال در این پیشرفتها همواره کم و کاستیها، نقضها و چالشهایی را در آن دیدهایم و بعضی از راه حلهای آنها را هم پیدا کردهایم. جادی کسی که پادکست رادیو گیک یا کیبورد آزاد را به وجود آورده، به سراغ این سوراخهای تو در تو کامپیوترها رفته و این مسائل را با راه حلهای خود بیان کرده است. او در رشتهی برق(مخابرات) تحصیل کرده است و فوق لیسانس جامعه شناسی دارد. اگرچه اغلب پادکستهای رادیو گیک راجع به تکنولوژی است اما موضوعهای متنوع دیگری را نیز در بر دارد که برای کسانی که به این درهم آمیختگی تکنولوژی و جامعه علاقه دارند، بسیار جذاب خواهد بود. در مورد اسم و رابطهاش با محتوای این پادکست،جادی میگوید این مجموعه هر آنچه برای یک گیک جذاب باشد را دنبال میکند. برای اطلاعات بیشتر برای نحوهی نام گذاری پادکستها و فوت و فن آنها روی اینجا کلیک کنید.
10. چیروک:
پادکست چیروک به سراغ قصههای عامیانه می رود. بله همان قصههایی که شفاهی و نسل به نسل منتقل شدند و برحسب سلیقه گوینده تغییراتی نیز در آنها به وجود آمده است. گوینده پادکست چیروک که روزبه استیفانی است، در هر اپیزود با توانایی قصه گویی و با استفاده از چندین منابع و جمعآوری توضیحات محققان قصههای شفاهی و عامیانه، روایتی از این قصهها را برای شنونده بیان میکند.
11. استرینگ کست:
این پادکست به سراغ مطالب علمی رفته است. این پادکست به سراغ اتفاقهای جالب علمی که رخ داده و جهان و پیرامون ما را دستخوش تغییرات کرده میروند و آنها را روایت میکند. اپیروهای پادکست استرینگ کست به طور میانگین ده دقیقهای است که از ویژگیهای مثبت این پادکست به حساب میآید. در این پادکست شما با مطالب علمی عجیب غریب مواجه میشوید که شنیده آنها بسیار جذاب است.
12. رادیودال:
با شنیدن اپیزودهای این پادکست با آرش و دوستانش به کشورهای مختلف جهان میرویم. در هر اپیزود راجع به زندگی کردن در کشورهای مختلف و تجربیات افراد در این کشورها، به طور کلی داستان مهاجرت و زندگی در دیگر کشورها روایت میشود. این پادکست صرفا بر مبنای تجربیات افراد است.
13. رادیو مرز:
در پادکست رادیو مرز، افراد، داستان زندگی خود را روایت میکنند. با شنیدن اپیزودهای این پادکست میتوانیم از تجربههای دیگران بهره مند شویم و اگر برای ما هم همان اتفاق ها افتاد بدانیم چگونه باید برخورد کنیم. چه کنیم اتفاقهای ناگوار زندگی کمترین لطمه را به ما بزند. این پادکست به این موضوع میپردازد که چرا و چگونه آدمها از هم فاصله می گیرند و جدا میشوند. نکته حائز اهمیت در مورد این پادکست آن است که تولیدکنندگان آن، خود مخاطبین هستند.
14. فارسی پرگار:
آیا برنامهی پرگار شبکه بیبیسی را دیدهاید؟ پادکست فارسی پرگار با قالب میزگرد، پادکست این برنامه است؛ برای کسانی که فرصت تماشای برنامه را ندارند. برای آشنایی با قالب پادکستها این مطلب را بخوانید. در این برنامه دو یا چند نفر در مورد یک موضوع تبادل نظر، گفتگو و بحث میکند. موضوعهای این برنامه شامل مباحث دینی، سیاسی، ادبی، اجتماعی و… است.
15. رادیو جولون:
محوریت و موضوع اصلی پادکست رادیو جولون سفر و گردشگری است. این پادکست در سال 1396 کار خود را شروع کرده است. کیمیا خسروی و سالار موسوی سالها به نقاط مختلف سفر کردند و اکنون در این پادکست تجربیات خود را روایت میکنند. در این پادکست سعی شده راجع به موضوعها و مناطقی صحبت شه که هم برای تازهکارها و هم برای کهنهکارها در گردشگری مفید و جذاب باشد. این پادکست همهی موضوعهایی که برای گردشگری وجود دارد اعم از سفر تنهایی، هیچهایک، سفرهای خارجی، راه و چاههای سفر و..را در بر میگیرد.
16. رادیو دست نوشتهها:
این پادکست با محوریت تاریخ معاصر ایران با تولیدکنندگی محمود عظیمائی منتشر شد. البته گوینده پادکست نیز خود محمود عظیمائی است. این پادکست تاریخ معاصر ایران را دوباره، با اتکا و بهرهمندی از آرشیوهای موجود، مصاحبههای اختصاصی و تاریخ شفاهی، روایت میکند. در برخی از اپیزودها ما شاهد کمی فاصله گرفتن موضوع از تاریخ شدهایم اما باز هم بی ربط به تاریخ معاصر نبوده. به گفتهی محمود عظیمائی این کار برای آن بوده که به دل سازندهاش نزدیک شود.
17. فردوسی خوانی:
همان طور که از اسم آن معلوم است در این پادکست اشعار و داستانهای شاهنامه را میشنویم. امیر خادم، گوینده پادکست، دارای دکترای ادبیات تطبیقی است و شاهنامه را با لحنی حماسه برای مخاطب روایت میکند. علاوه بر اینها عبارات سخت آن که ممکن است برای شنونده قابل فهم نباشد با زبانی ساده توضیح میدهد. همهی ما به شاهنامه علاقه داریم اما خواندن آن شاید به هر دلیلی برای ما میسر نباشد؛ این پادکست تمامی مشکلات را برای ما برداشته است.
18. دایجست:
مسائل پیچیده زیادی در دنیای پیرامون ما وجود دارد که هر کسی خواسته یا ناخواسته با بعضی از آنها سر و کار دارد. پادکست دایجست به سراغ این مسائل پیچیده میرود و آنها را برای مخاطب با زبانی ساده روایت میکند. مسائل سخت و پیچیده قابل فهم میشوند. موضوعات این پادکست شامل مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، فلسفی، مذهبی و علمی میشود. علاوه بر همه اینها، توضیح دادن مسائل در این پادکست براساس اصول و ابتدا با مفاهیم اولیهای است که باید راجع با آن مسئله خاص بدانید. به این دلیل اگر کسی در یک موضوع صفر باشد و هیچ آگاهی در رابطه با موضوع نداشته باشد هم این پادکست برایش مفید خواهد بود.
19. ساگا:
یک پادکست افسانهای با موضوع اساطیری است. با پادکست ساگا ما وارد دنیای افسانهها میشویم و در هر اپیزود یک افسانه اساطیری یک سرزمینی را میشنویم. ممکن است بعضی از این داستانها را شنیده باشید اما قطعا با شنیدن آن از این پادکست اطلاعات بیشتری از آن داستان کسب خواهید کرد.
20. پادکست آلبوم:
بردیا برجسته نژاد صاحب و گویندهی پادکست آلبوم، در سال 1385 با وبلاگ آلبوم، موسیقی نویسی را شروع کرده است. پادکست آلبوم هم در سال 1397 از دل این وبلاگ به وجود آمده است. در اپیزودهای این پادکست، ماجراها و داستانهای پشت هر آلبوم را میشنویم، به عبارت دیگر وارد پشت صحنهی آلبومها میشویم. او خود را از خیلی سال پیش مخاطب موسیقی میداند و همیشه به دنبال مفهوم و حس پشت نتهای آن بوده است. او در کارنامه خود فعالیتهای مکرر و موفقی در وبلاگنویسی و پادکست دارد. این پادکست آلبوم او نیز جزو پاکستهای مطرح فارسی است و داستانهای پشت آلبومهایی چون هتل کالیفرنیا، سیاه پوش برگشتیم که پرفروشترین البوم موسیقی راک در تاریخ است و آلبوم گروهایی چون ایگلز، دف لپارد و… را روایت میکند.
21. رادیو پرچم سفید:
پادکست رادیو پرچم سفید پادکستی است که با امید به پایان یافتن جنگها به داستان جنگهایی که در طول تاریخ رخ دادهاند، میپردازد. در این پادکست جنگها و اتفاقات ناگواری که در طول تاریخ بشر اتفاق افتاده را، میشنویم. اتفاقاتی که زندگی میلیونها انسان را گرفته و یا زندگی را برای آنها طاقتفرسا کرده بود. گوینده پادکست رادیو پرچم سفید، احسان طریقت است. این پادکست با امید درس گرفتن از داستانهای این جنگها و خاتمه دادن به آنها ساخته میشود.
22. رادیو آفساید:
همان طور که از اسم این پادکست نیز مشخص است؛ پادکست رادیو آفساید به مسائل فوتبالی پرداخته است. اخبار مهم و بحث برانگیر، مسائل جنجالی و حتی مسائلی که کمتر به آنها پرداخته می شود، موضوعاتی است که در این پادکست روایت میشوند. در پادکست رادیو آفساید مسائلی فوتبالی بررسی و مو شکافی میشوند. تا حالا 131 اپیزود از این پادکست منتشر شده است. نکته جالب این است که سازندهاش ناشناس است.
23. یوری!!! بر رادیو:
آیا به مانگا و انیمهها علاقه دارید؟ انیمه به انیمشینهای ساخته شده در ژاپن میگویند که سبک گرافیکی مختص خود را دارند. شما به احتمال زیاد حتی اگر طرفدار این سبک انیمیش نباشید باز هم با این انیمهها برخورد داشتهاید. این پادکست به سراغ فرهنگ ژاپن رفته است. به عبارت دیگر هرچه را که لازم است درمورد این مانگا و انیمهها بدانیم مانند جزئیات جذاب و روند پیشرفت آنها، به طور تخصوصی در این پادکست خواهیم شنید. با اطمینان میتوان گفت پادکست یوری اولین پادکست تخصیصی در این زمینه در ایران است. سازنده این پادکست نیز ناشناس است.
24. رادیو عجایب:
آیا شما علاقهمند به داستاهای عجیب اما واقعی هستید. در پیرامون ما اتفاقات بسیار عجیبی رخ میدهند، اتفاقاتی که منطق ذهنی ما را با خود درگیر میکند. این پادکست که توسط پوریا آریایی ساخته میشود، به سراغ این گونه مطالب رفته است. در اپیزودهای این پادکست ما با مطالبی از پیدایش جادوگری گرفته تا اهرام ثلاثه مواجه میشویم.
25. کلاف:
پادکست کلاف به سراغ داستانها و ماجراهای حقیقی افراد واقعی میپردازد؛ افرادی که در رسانهها و جاهای دیگر کمتر به آنها پرداخته شده است. شاید با خود بگویید بسیاری از پادکستها به این مسائل میپردازند. اما بهتر است بدانید این پادکست ویژگیهای ممتاز کنندهای دارد. تمامی کارهای این پادکست توسط محسن خدابخشی انجام میشود. شغل اصلی او فیلمسازی است و از ویژگیهای بارز او توجه به جزئیات است. در روایتهای پادکست کلاف ما داستانها را با جزئیات کامل و جذاب میشنویم. محسن خدابخشی در انتخاب قصههای پادکست کلاف، آنهایی را انتخاب میکند که بیشترین ارتباط و اشتراک را با مخاطب ایرانیش داشته باشد. این داستانهای واقعی شامل هر موضوعی میشوند.
26. هلیتاک:
پادکست هلیتاک یکی از پادکستهای مطرح در زمینه روانشناسی است. در این پادکست چگونگی رسیدن افراد موفق به موفقیتشان روایت میشود. فارغ از این که شما در چه سنی هستید، چه شغل و هدفی دارید، گوش دادن به این پادکست به شما انگیزه خواهد داد. این پادکست سعی میکند تا در هر اپیزود به یک مهارت فردی بپردازد و آنها را در مخاطب خود پرورش دهد.
27. EpitomeBooks:
خیلی از ما به دلایل درگیریهای کاری و یا مشاغل زندگی، علی رغم علاقه به کتاب، زمان کافی برای پیدا کردن یک کتاب خوب و یا خواندن آن ها را ندارم. با آمدن کتابهای صوتی تا حد زیادی به ما در این زمینه، کمک شده است. اما محمدرضا عشوری با ساخت این پادکست، خلاصه کتابها را برای ما روایت میکند. چیزی که شاید با پیدایش زندگیهای مدرن، زمان گشتن و آشنا شدن با کتابها، از ما گرفته باشد. در اپیزودهای این پادکست خلاصهی کتاب به همراه فایل صوتی آن برای مخاطب ارائه شده است. تمامی کتابها ارائه شده در اپیزودها توسط خود محمدرضا عشوری مطالعه شده است. ما به علاقهمندان کتاب این پادکست را پیشنهاد میدهیم.
28. رادیو دیو:
پادکست رادیو دیو به سراغ موسیقی، ادبیات، سینما، فرهنگ و هنر ایران و جهان رفته است. در هر اپیزود به یک موضوع خواص از موارد مذکور می پردازد. این پادکست از سال 1393 کار خود را شروع کرده و تولیدکنندگان آن ناشناخته هستند. این پادکست قصد دارد تا مارا با شنیدن اپیزودهایش از دریچه موسیقی و ادبیات به یک دنیای جدید ببرد.
کلام آخر:
باید یادآوری کنیم که پادکست، این رسانهی نوظهور، به عنوان یک رسانه فعال و زنده شناخته شده که مخاطبان خود را در قشرهای مختلف جامعه پیدا کردهاست. آمار و ارقام نشان داده است که پادکست با موضوعهای روانشناسی، سبک زندگی و نوآوریها و کارآفرینیها بیشترین بازخورد و شنونده را داشتهاند. انتظارات بر آن است که در ایران نیز تا چند سال آینده تعداد پادکستهای فارسی افزایش قابل توجهی داشته باشند. پادکست رسانهایست که جای خود را بین مردم ایران پیدا کرده است و هرساله شناخته شدهتر و پر مخاطبتر میشود. ما بار دیگر روز جهانی پادکست را به طرفدارن و عوامل سازندهی آن تبریک میگوییم.
اگر شما تازه با دنیای این رسانه آشنا شدید و قصد ساختن پادکستی برای خود دارید به شما پیشنهاد میکنیم تردید نکنید و برای سفارش پادکست خود، به استودیوهای ضبط مراجعه کنید.