“کارت خود را بردارید؛ رسید خود را بردارید؛ وجه خود را بردارید.”
زمانی که دستگاههای خودپرداز یا ATM وارد دایره خدمات بانکی شده بودند، یکی از عوامل جذابیت آنها صدای ضبط شده خانمی بود که دستورالعملهای لازم را به کاربر اطلاع میداد. چند سال پیش کلیپی در فضای مجازی منتشر شد که همه را به تعجب وا داشت؛ صاحب صدای زنانه دستگاههای خودپرداز، زن نبود!
مهرداد مزرعه یک صداپیشه، دوبلور و بازیگر ایرانی، متولد سال 1365 است. او گرچه از پدری اهل ضرابخانه و مادری اراکی زاده شده اما متولد تهران است. وی مدرک کارشناسی خود را در رشته زیست سلول مولکولی، از دانشگاه آزاد واحد آشتیان گرفته و سالها به عنوان پرستار کار کرده است.
مهرداد مزرعه در خانوادهای پرجمعیت، در میان 6 برادر و 3 خواهر به دنیا آمد و از زمان کودکی تاکنون در محله پاسداران زندگی میکند. او میگوید ویژگی صدای او در خانواده منحصر به فرد بوده و هیچ کدام از برادرها یا حتی خواهرهایش صدایی شبیه به او ندارند.
امکان ندارد که هر ایرانی، حداقل برای یکبار هم که شده، صدای مهرداد مزرعه را نشنیده باشد. حتی اگر تا به حال به تماشای تلویزیون ننشستهاید یا هرگز به سینما نرفتهاید، مطمئناً صدای او را در دستگاههای خودپرداز، مترو و خطوط بیآرتی یا حتی اپراتورهای تلفنی شنیدهاید.
مهرداد مزرعه همواره یکی از جالبتوجهترین صداپیشگان ایرانی بوده؛ زیرا با وجود اینکه یک مرد است اما از یک صدای زنانه فوقالعاده جذاب بهره میبرد. البته مردهای زیادی در دنیا وجود دارند که صدایشان بیشتر حالت زنانه دارد ولی صدایشان به زیبایی مهرداد مزرعه نیست.
او کار صداپیشگی و دوبله را از دهه 80 آغاز کرد. در آن زمان بیشتر روی دوبله فیلم و سریال کار میکرد و اغلب به جای شخصیتهای زن حرف میزد. با این وجود هیچکس نمیدانست که صداپیشه این خانمهای خارجی در واقع یک مرد جوان ایرانی است.
مهرداد مزرعه در مورد ورودش به دنیای صداپیشگی میگوید که وقتی به عنوان پرستار در بیمارستان کار میکرده، یکی از بازیگران قدیمی سینمای ایران در آنجا بستری بوده و او وظیفه مراقبت از ایشان را برعهده داشته. در این مدت بازیگران و هنرمندان زیادی برای عیادت به بیمارستان سر میزدهاند و همین رفت و آمدها باعث شده تا با صدای مهرداد مزرعه آشنا شده و او را تشویق کنند تا وارد عرصه دوبله و صداپیشگی شود.
همین مسئله باعث میشود تا مهرداد مزرعه در کلاسهای دوبلوری شرکت کرده و در مدت زمانی کوتاه به صورت حرفهای وارد کار صداپیشگی شود. وی در سال 87 پروژه خوانش دستورالعملهای دستگاههای خودپرداز را قبول کرد و پس از آن نیز به فعالیتهای خود به عنوان یک گوینده حرفهای ادامه داد.
مزرعه در سال 1388 عضو انجمن گویندگان جوان (گلوری اینترتینمنت) شد و کار خود را به عنوان یک دوبلور انیمیشن نیز شروع کرد. وی همچنان به شکل حرفهای به کار گویندگی ادامه میدهد.
مهرداد مزرعه همیشه در عرصه دوبله، به جای شخصیتهای زن صحبت کرده وی امروزه بیشتر با شرکت تیوی پلاس کار میکند و اغلب فعالیتهای صداپیشگی ایشان، مربوط به حوزه گویندگی تیزرهای تبلیغاتی است. پس اگر میخواهید تیزر تبلیغاتی خود را با صدای این گوینده جوان بسازید کافیست با کارشناسان چکاوا در ارتباط باشید.
با این وجود، به یادماندنیترین رزومه کاری مهرداد مزرعه به اعلام دستورات دستگاههای عابربانک، اعلام نام ایستگاههای مترو یا بیآرتی و صدای اپراتور تلفنهای گویا بازمیگردد. بیشتر شهرت وی نیز به واسطه فعالیت در همین حوزه بوده است.
امروزه کارفرمایان همچنان با وی تماس میگیرند و از او میخواهند متن پیغامگیر تلفنی آنها را بگوید. مزرعه، علاوه بر گویندگی تبلیغاتی، صدای دستگاههای عمومی و دوبله، در زمینه خواندن کتابهای صوتی، شعر و دکلمه نیز فعالیت میکند.
مهرداد مزرعه مرد جوانی است که صدایش تمامی ویژگیهای یک صدای زنانه را دارد. این خصوصیت، به خاطر آن است که تارهای صوتی وی دچار مشکل شده و به این صورت رشد کرده است. جالب اینکه صدای او، یک جور صدای مردانه بسیار نازک و نامناسب نیست، بلکه یک صدای زنانه رسا و اتفاقاً جذاب است. به عبارت دیگر، اگر جنسیت مهرداد مزرعه را کنار بگذاریم، صدای او نه تنها هیچ مشکلی ندارد، بلکه بسیار زیبا و گیراست.
همین موضوع باعث شده تا با وجود اصرار دوستان و آشنایان، او دست به عمل جراحی حنجره خود نزند و صدایش را تغییر ندهد. البته باتوجه به مشکل تارهای صوتی، میتواند تُن صدایش را تغییر دهد.
مهرداد مزرعه دارای صدایی بسیار صاف، تمیز، شفاف و نرم است. همین موضوع است که باعث شده در میان تمام گویندگان زن ایرانی، صدای او برای گویندگی دستورات دستگاههای عابربانک یا اعلام نام ایستگاههای مترو تهران و حتی سفارش نریشن انتخاب شود.
علاوه بر شفافیت، صدای مهرداد مزرعه تُن گیرا و قدرتمندی دارد که باعث شده برای دوبله شخصیتهای زن قدرتمند بسیار مناسب باشد. صدای او ظرافت و صلابت را همزمان به گوش شنونده منتقل میکند.
در کنار ویژگیهای صدا، مهرداد مزرعه توانایی زیادی در تکنیک فن بیان داشته و یک گوینده ماهر است.
مهرداد مزرعه در سال 87، بعد از اتمام سربازی وارد دانشگاه شد. در همان سال اول دانشجویی از طریق همخانه خود که در یک شرکت هنری فعالیت میکرد، برای تست صداگذاری به یک استودیو مراجعه میکند و صدای وی مورد تأیید کارفرمایان قرار میگیرد.
در ابتدا از صدای ایشان، برای ساخت یک سیدی آموزشی در خصوص نحوه استفاده صحیح از دستگاههای ATM استفاده شد اما کمی بعد، از او خواستند تا صداپیشگی دستورالعمل خود دستگاهها را نیز بر عهده بگیرد.
پس از این همکاری، نهادهای عمومی دیگر هم با مهرداد مزرعه برای گویندگی نام ایستگاههای بیآرتی و مترو همکاری کردند.
مهرداد مزرعه میگوید که بارها به خاطر داشتن صدای زنانه به مشکل خورده. با رسیدن به سن بلوغ، صدای وی نهتنها به سمت مردانهتر شدن سوق پیدا نکرد، بلکه حالت زنانه آن پختهتر شد.
این صدای زنانه در اثر مشکل تارهای صوتی ایجاد شده اما به قدری شگفتانگیز است که با وجود اصرار اطرافیان، پزشک با جراحی کردن حنجره وی مخالفت کرده و او را تشویق نموده که از استعداد خدادادی خود استفاده کند.
صدای زنانه مزرعه باعث معافیت او از سربازی نشده و وی در سال 85 عازم خدمت شد. او میگوید که در دوران سربازی به دلیل حضور در محیطی نظامی و مردانه مجبور شده کمی صدایش را کلفتتر کند و رساتر حرفه بزند. همین موضوع ناخودآگاه باعث شده تا از قدرت بیان بهتری برخوردار گردد.
او همچنین تعریف میکند که در دوران جوانی به عنوان منشی در یک مرکز کار میکرده که همین موضوع، سبب ایجاد تنش میان رئیسان و همسران آنها شده است. به همین خاطر خیلی از این همسران، به شکل حضوری به دفتر مراجعه میکردند تا مطمئن شوند منشی همسرشان زن نیست و واقعاً یک مرد است.
همه چیز از یک کلیپ شروع شد. مهرداد مزرعه تعریف میکند که یک شب همراه دوستانش بوده و به عنوان یک شوخی جمعی، همه از او میخواهند با همسرانشان تماس بگیرد و ادای یک زن را در بیاورد. این شوخی ناخواسته دردسرساز میشود؛ زیرا همسران دوستان وی باور نمیکنند که طرف پشت خط یک زن نیست!
او که نمیتوانسته به صورت حضوری به تکتک همسران دوستانش سر بزند و خودش را نشان بدهد تا باور کنند که یک مرد است، تصمیم میگیرد یک کلیپ کوتاه ضبط نماید و برای همسران بفرستد تا حرفش را بپذیرند.
همین کلیپ کوتاه در فضای مجازی منتشر میشود و همه مردم میفهمند که این صدای آشنا، برخلاف تصوراتشان، صدای یک زن نیست، بلکه متعلق به یک مرد جوان است.
مهرداد مزرعه علاوه بر صداپیشگی، سابقه کار نمایشی و بازیگری نیز دارد. او در سال 1395 دو نقش کوتاه در فیلمهای سینمایی “پا تو کفش من نکن” و “سه بیگانه” داشت و در آن پروژهها با بازیگران مشهوری همکاری کرد. پس از آن در سال 1400 توانست در سریال “راز یک پرنده” ایفای نقش کند.
او در فیلم سینمایی کروکودیل در نقش شخصیتی به نام نیوشا بازی کرده که هم گریم مردانه دارد و هم زنانه.
در نهایت باید بگوییم که فارغ از تُن صدای زنانه یا مردانه مهرداد مزرعه، حضور ایشان در عرصه دوبله و گویندگی غنیمت است. شاید به همین دلیل باشد که این دوبلور معروف، یکی از پرکارترین گویندگان امروز ایران است و در زمره گویندگان حرفه ای مرد قرار میگیرد و از گویندگان خوب چکاوا نیز میباشد.