محتوای صوتی
یک دنیا فرق هست بین دیدن و شنیدن؛ با این وجود، صدا جایگاه ویژهای در ذهن مخاطبان دارد. دیالوگهای خوب، ماندگارتر از تصاویر یک فیلم سینمایی هستند که خود بیانگر اهمیت صدا میباشد.
دیدن، یک امر عینی است؛ در حالی که شنیدن این طور نیست. اطلاعاتی که ما از گوشهایمان دریافت میکنیم، چیزی را به ما نشان نمیدهند؛ بلکه باعث میشوند تصویری را در ذهن خودمان بسازیم. به همین خاطر است که اغلب تصور ما از شنیدههایمان بسیار بزرگتر از واقعیت است.
این نوع محتواها در سطوح متفاوتی ما را تحت تأثیر قرار میدهند. صدا به تنهایی میتواند بیانگر هویت یک کسب و کار باشد؛ اما هیچ تصویری بدون صوت نمیتواند حیات داشته باشد (اگر باور ندارید یک فیلم بدون دیالوگ را با صدای بسته تماشا کنید).
این ویژگی موجب شده تا محتواهای صوتی بتوانند نقش مهمی در امر بازاریابی و فروش ایفا کنند.
در حال حاضر بسترهای نوینی برای عرضه و تولید محتواهای صوتی گوناگون به وجود آمده و موجب شده تا اثرگذاری آنان در بازار کسب و کارها دوچندان شود. در ادامه قصد داریم بیشتر در خصوص محتوای صوتی و تأثیر آن در بازاریابی و افزایش فروش صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید تا بتوانید با جادوی صدا، کسب و کار خود را متحول کنید.
محتوای صوتی در ابتداییترین مفهوم خود، یک برنامه، فایل، صفحه یا نوار است که صداهای ضبط شده را به گوش شمار زیادی از مخاطبان میرساند. محتواهای صوتی میتوانند از موسیقی و صدای طبیعت تا صدای خام یک راوی را شامل شوند؛ اما آنچه در ماهیت آنها مهم است، طراحی و ترکیب صداها برای ایجاد یک اثر واحد میباشد.
طبیعی است که این محتواها بسته به هدف، میتوانند انواع مختلفی داشته باشند. در این مقاله وقتی از محتواهای صوتی حرف میزنیم، منظورمان محتواهایی است که در قالب پادکست یا تبلیغات تولید میشوند. امروزه باتوجه به اشباع بازار از ویدئو مارکتینگ، بسیاری از کسب و کارها به استفاده از شیوههای نوین تبلیغاتی، از جمله محتواهای صوتی روی آوردهاند.
محتوای صوتی میتواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم در جلب نظر شنوندگان مؤثر بوده و باورهایی را به ذهن آنان منتقل کند؛ از باور به آموزههای زیستی و معنوی گرفته تا باور به کیفیت یک محصول یا خدمات. اصولاً از آنجایی که نیمی از تعامل مخاطب با محتواهای صوتی در ذهن خودش شکل میگیرد، راحتتر میتواند به این نوع رسانه اعتماد کند.
ذهن ما انسانها به گونهای تربیت شده که با نشستن و گوش دادن به سخنان یک نفر، ارتباط بهتری با او برقرار میکنیم. صرف گوش کردن به حرفهای یک جانبه یک سخنگو، ناخودآگاه باعث میشود تا او را فردی عاقلتر و آگاهتر بدانیم و تحت تأثیر او قرار بگیریم. به همین خاطر است که محتواهای صوتی در انتقال اعلانها، اطلاعیههای عمومی، آموزشها و البته اهداف تبلیغاتی اثرگذاری بسیار زیادی دارند.
محتواهای صوتی میتوانند انواع مختلفی داشته باشند. اگر موسیقی را کنار بگذاریم، دیگر انواع این محتوا که با هدف پخش برای عموم طراحی و ساخته میشوند، عبارت هستند از پادکست، نمایشنامههای رادیویی، کتابها و مقالههای صوتی.
علاوه بر این، در دنیای کسب و کار نیز انواع زیادی از محتواهای صوتی وجود دارند که با اهداف مختلفی تولید میشوند. پاسخهای صوتی ضبط شده تعاملی، پیامهای تلفن گویا، تبلیغات رادیویی و البته نریشن ویدئوهای تبلیغاتی از جمله آنها هستند.
هرکدام از انواع این محتوا میتواند کاربردهای مختلفی برای گسترش کسب و کارها داشته باشد. امروزه با گسترش فضای مجازی، شاهد تعداد بسیار زیادی از این نوع محتوا هستیم. اگر نگاهی به سایتها و اپلیکیشنهای آنلاین بیندازید، میبینید که هر کس به فراخور توان و امکانات خود، تولید محتوای صوتی را تجربه کرده است؛ از وبلاگهای تخصصی پادکست گرفته تا کسب و کارهایی که برای تبلیغ یا توجیه خرید محصولات خود از محتواهای صوتی استفاده میکنند.
از آنجایی که موتورهای جستجو بهای زیادی به این نوع محتواها در مقالات آنلاین میدهند و وجود آن را یکی از معیارهای اصلی افزایش رتبه سایتها میدانند، طبیعی است که بسیاری از فعالان در حوزه فضای مجازی اقدام به تولید و پخش این نوع محتوا نمایند. اساساً کمک به سئو سایت، یکی از بزرگترین کاربردهای محتواهای صوتی برای افزایش فروش محسوب میشود.
جدای از این اثرگذاری غیرمستقیم، شما میتوانید با اهداف تبلیغاتی خاصی نیز از محتوای صوتی استفاده کنید. تبلیغات رادیویی، سفارش نریشن برای تیزرهای ویدئویی و گفتگوی تخصصی در برنامههای رادیویی یا پادکستها با هدف تبلیغ، همگی از جمله کاربردهای مستقیمی هستند که محتواهای صوتی در زمینه بازاریابی دارند.
در دنیای امروز که از تبلیغات ویدئویی اشباع شده و محتواهای متنی نیز بخش اعظم اعتبار خود را از دست دادهاند، محتوای صوتی توانسته خودش را به عنوان یک روش نوین و جذاب برای جلب نظر مشتریان معرفی کند. باتوجه به گسترش این رسانه و توجه بیش از پیش مخاطبان به آن، بازاریابی صوتی به یک امر مهم در حوزه مارکتینگ تبدیل شده است.
بر اساس تحقیقات انجام شده، محتوای صوتی توانسته بعد از فایلهای ویدئویی، در رتبه دوم رسانههای مورد علاقه مردم دنیا قرار بگیرد. از آنجایی که گوش دادن به صدا نیازمند معطوف کردن تمامی تمرکز نیست، محتواهای صوتی میتوانند جریانی مداوم در کنار سایر فعالیتهای روزانه مخاطب داشته باشند. این یعنی شما میتوانید در هنگام دویدن، رانندگی، آشپزی یا هر کار دیگری تبلیغات صوتی خود را به گوش مخاطبان برسانید.
برخلاف تصور عموم صاحبان کسب و کار، محتوای صوتی میتواند سودآوری بسیار زیادی داشته باشد. با این اوصاف چرا باید از قافله عقب بمانید و نتوانید از این فرصت سودآوری بهره کافی ببرید؟
به صورت کلی تولید کردن این محتوا اعتبار برندها را افزایش داده و متدهای بازاریابی خلاقانهتری را در اختیار شما قرار میدهد. جدای از آن، هزینه تولید این نوع محتوا نیز بسیار بهصرفهتر از محتواهای بصری است.
سفارش انواع محتواهای صوتی بسته به نوع آن متفاوت است؛ به عنوان مثال، سفارش گویندگی تیزر تبلیغاتی با ساخت یک قسمت پادکست تفاوت دارد. ابتدا باید ببینید که هدف شما از تولید این محتوا چیست تا بعد بتوانید بهترین روش سفارش آن را انتخاب کنید.
چکاوا یکی از بهترین استودیوها و سایتهایی است که در زمینه صداپیشگی فعالیت میکند. تعداد بسیار زیادی از صداپیشگان نام آشنا با این استودیو ضبط پادکست همکاری مستقیم دارند. شما میتوانید با استفاده از خدمات ما به گویندگان متنوعی دسترسی داشته باشید و از صدای گرم آنان برای رسیدن به اهداف تبلیغاتی خود بهره ببرید.
البته توجه داشته باشید که بازاریابی صوتی تنها به تولید محتوا محدود نمیشود؛ بلکه شما میتوانید از این بستر برای پخش تبلیغات خود نیز استفاده نمایید. به عنوان مثال، میتوانید در قالب اسپانسر پادکستهای پرمخاطب به تبلیغ محصول یا خدمات خود بپردازید. چکاوا خود دارای یک پادکست اختصاصی است که میتواند فضای مناسبی برای تبلیغات شما باشد.
ایران مملو از استعدادهای گویندگی و دوبله است. قدمت گویندگی در ایران به اندازه خود سینماست؛ اما اگر بخواهیم پا را از دوبله فراتر بگذاریم، قدمت صداپیشگی در این مرز و بوم به خود ادبیات میرسد. ما ایرانیان ذاتاً روایتگریم و بیشتر از خواندن و دیدن، عاشق شنیدن هستیم. به همین خاطر است که این کشور از دیرباز زادگاه راویان و گویندگان زیادی بوده است.
کشور ما از معدود کشورهایی است که صداپیشگی در آن از هنرهای نمایشی دیگر مجزاست. در دیگر کشورهای دنیا، معمولاً کار صداپیشگی توسط بازیگران، مجریان یا خوانندهها صورت میگیرد؛ اما در ایران صداپیشگی خود یک هنر مستقل است. تعدد گویندههای زن و مرد ایرانی باعث شده تا در صورت تمایل برای تولید هر نوع محتوای صوتی، دست شما برای انتخاب گوینده داشباز باشد. از جمله بهترین گویندگان برای ساخت محتواهای صوتی تبلیغاتی عبارتند از:
کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که از صدای گرم و دوست داشتنی منوچهر والی زاده لذت نبرد. او یکی از پیشکسوتان قدیمی دوبله ایران است که صدای آشنایش در بسیاری از فیلمهای سینمایی و برنامههای رادیویی به گوش ما رسیده و تعداد زیادی از شخصیتها و چه بسا بازیگران خارجی را برای ما زنده کرده است.
چه کسی است که تام کروز و کیانو ریوز را با صدای والی زاده نشناخته باشد؟ سالها فعالیت در زمینه صداپیشگی سینما، تلویزیون و رادیو باعث شده تا منوچهر والی زاده به یکی از بهترین و بزرگترین گویندگان ایرانی تبدیل شود. وی همچنین فعالیتهای گستردهای در زمینه گویندگی تیزرهای تبلیغاتی نیز دارد.
منوچهر زندهدل یکی از برترین صداپیشگان ایرانی است که صدای مینیمال و آشنای او را در بیشتر سریالها و فیلمهای سینمایی دوبله شنیدهایم. او که از جمله دوبلورهای جوان به شمار میرود، سالها در زمینه گویندگی مستند، دوبله فیلمهای داستانی، گویندگی رادیو و البته تیزرهای تبلیغاتی فعالیت داشته است.
صدای گرم، آشنا و اطمینانبخش منوچهر زندهدل باعث شده تا بسیاری از کسب و کارها برای گویندگی تیزرهای تبلیغاتی خود، او را بر دیگران ترجیح دهند.
حتی اگر تاکنون فیلم و سریال دوبله ندیده یا به رادیو ایران گوش نداده باشید، باز هم صدای مهرداد مزرعه را شنیدهاید. مهرداد مزرعه همان مرد جوانی است که چند سال قبل به عنوان صداپیشه دستگاههای کارتخوان یا صدای اعلامکننده ایستگاههای مترو خبرساز شد.
صدای زنانه مهرداد مزرعه بسیار شفاف و به اصطلاح تمیز است و تُن گیرایی دارد. همین موضوع باعث شده تا هنوز هم بسیاری از افراد، او را برای ضبط پیغامهای تلفنهای گویا یا IVR خود انتخاب کنند.
ابوالحسن تهامی یکی از دوبلورهای خوشنام ایرانی است که سالهای زیادی در زمینه گویندگی فیلم و سریال فعالیت داشته است. با این وجود سهم بزرگی از کارنامه هنری وی به گویندگی تیزرهای تبلیغاتی تلویزیونی اختصاص دارد. صدای گرم، مطمئن و گیرای تهامی او را به یک گزینه ایدهآل برای گویندگی نریشن تبلیغات تلویزیونی و رادیویی تبدیل میکند.
همت مومنی وند با بیش از 30 سال سابقه دوبله، یکی از بزرگترین صداپیشههای ایرانی است. مؤمنی وند از موهبت صدایی گیرا و اطمینانبخش برخوردار است که باعث میشود فردی بسیار مناسب برای گویندگی شعارهای تبلیغاتی باشد. وی علاوه بر دوبله فیلم و سریال، سابقه طولانی در گویندگی تیزرهای تلویزیونی و رادیویی نیز دارد.
صدای مسعود فروتن همان چیزی است که میتوان آن را ایدهآلترین صدا برای خواندن کتاب صوتی یا ضبط پادکست دانست. اگر قصد دارید برای نریشن تیزرهای تبلیغاتی خود از یک صدای صمیمی و آشنا استفاده کنید که بلافاصله اعتماد صمیمانه شنونده را جلب میکند، مسعود فروتن فرد مورد نظر شماست. خیلی از افراد همچنین از صدای خاص او برای ساخت پادکستهای اختصاصی استفاده میکنند.
ژاله صادقیان یکی از گویندگان ایرانی است که بیشتر از دوبله، در زمینه گویندگی تیزرهای تبلیغاتی فعالیت داشته است. وی که سالهای زیادی را به عنوان مجری در تلویزیون مشغول به کار بوده، صدایی بسیار شیوا و بلیغ برای نریشنهای تبلیغاتی دارد. تعداد کسب و کارهایی که برای گویندگی تبلیغات خود با صادقیان همکاری کردهاند، از شمارش خارج است.
فاطمه رکنی در میان بانوان صداپیشه ایرانی، جایگاه ویژهای در حوزه بازاریابی صوتی دارد. صدای شیوا، آرام و صمیمانه رکنی باعث شده تا گزینه فوقالعادهای برای گویندگی تیزرهای تبلیغاتی باشد.
اگر به دنبال یک گوینده خانم برای تیزرهای تبلیغاتی خود میگردید و نام آن گوینده معروفی که صدایی دلنشین دارد و اغلب تیزرهای تلویزیونی را کار میکند نمیدانید، اسم او فریبا رمضانپور است. صدای لطیف، آرامشبخش و مطمئن رمضانپور باعث شده تا تمام ویژگیهای لازم برای گویندگی نریشن ویدئوهای تبلیغاتی را داشته باشد.
یکی از بزرگترین مزیتهای تولید محتواهای صوتی برای کمک به بازاریابی، بحث هزینه آنها میباشد. واقعیت این است که تولید چندین محتوای صوتی با بالاترین کیفیت، هرگز به اندازه تولید یک تیزر ویدئویی هزینهبر نیست. گرچه ممکن است هزینه استخدام یک گوینده خبره و حرفهای آنقدرها که بعضی تصور میکنند ارزان نباشد اما با این وجود بسیار به صرفهتر از تولید یک ویدئو تبلیغاتی است.
از طرف دیگر، امروزه اثرگذاری محتواهای صوتی در جلب نظر مخاطبان افزایش یافته و سهم قابل توجهی از بازار کسب و کار را به خود اختصاص داده است؛ موضوعی که باعث میشود بازدهی تبلیغاتی آن با در نظر گرفتن نسبت هزینه به آورده، بسیار مناسب باشد.
توجه داشته باشید که هزینه تولید و ضبط این محتوا بسته به نوع آن متفاوت است. شما میتوانید با صدای خودتان و با صرف هزینه بسیار کم، اقدام به تولید چندین قسمت پادکست تک نفره کنید؛ اما استخدام یک گوینده حرفهای برای ضبط چند خط نریشن تبلیغاتی ممکن است هزینه بسیار بیشتری داشته باشد. این هزینه معمولاً به دقیقه یا بر اساس تعداد کلمات محاسبه شده و تعرفه هر گوینده نیز با دیگری تفاوت دارد.
محتواهای صوتی میتوانند نقشی بسیار مؤثر در بازاریابی و فروش کسب و کار شما داشته باشند. امروزه محبوبیت این رسانه دوچندان شده و با توجه به قدیمی شدن سایر روشهای تبلیغاتی، این نوع محتواها میتوانند راهکار نوینی برای کمک به استراتژیهای مارکتینگ شما باشند.